Parc natural dels Ports

El Parc Natural dels Ports és la reserva natural més al sud de Catalunya. Es troba al massís homònim dels Ports ubicats entre l’Aragó, País Valencià i Catalunya. El Parc ocupa 35.050 hectàrees de la part catalana i llinda amb el Parc Natural de la Tinença de Benifassà, València. És un massís poblat des de temps immemorials, de paisatge abrupte, formacions calcàries i relleu escarpat.

Activitats de natura a prop de la Sénia

Els ports són unes muntanyes molt agrestes, essent aquest el seu principal tret característic. Aquesta complexitat de cims i barrancs genera un paisatge misteriós i atractiu. Hi ha indicis de població prehistòrics, sempre hi ha hagut poblaments humans, però donada la complicada orografia aquests són puntuals als llocs més benignes, són petits i en molts casos aïllats. 

El vessant marítim és molt escarpat i vertical, amb cingleres i talussos. És la part més seca i es guanya alçada amb poc recorregut. En canvi, el vessant interior és més arrodonit i molt més verd. Aquest vessant més humit és on trobem els principals rius, els quals han excavat profunds i espectaculars gorgs creant indrets ombrívols i frescos.

La Sénia es troba a la part més meridional del parc. Aquesta població esdevé una porta d’accés privilegiada per a tot el massís. Des d’aquí es pot accedir tant a la part catalana dels Ports com a la part valenciana de la Tinença.

Sortint de la Sénia és fàcil accedir a La Fou, aquest és un barranc estret i verd que acull el naixement del riu Sénia. És ideal per a fer una excursió i passar el dia. Parteixes d’un paisatge amb vegetació baixa i a mesura que t’endinses, et descobriràs més vegetació i humitat. Des de la Sénia també podràs accedir a la Reserva Natural de les Fagedes dels Ports.

Plantes i animals dels Ports

Gran part de la superfície dels Ports està coberta per boscos, aquests tenen gran interès biològic i paisatgístic Entre tots destaquen les pinedes i les fagedes. Aquests últims són els boscos de faig més al sud de la Península Ibèrica. L’orografia canviant proporciona gran varietat d’ecosistemes i vida vegetal.

Als Ports també trobem un gran conjunt d’arbres monumentals, la majoria d’ells visitables. Es tracta dels exemplars més vells de pins, carrasques, roures, fajos, oliveres… són famosos per les seves grans dimensions, edats remarcables i tot l’imaginari d’històries i llegendes que s’ha originat al seu voltant.

Els animals d’aquest massís constitueixen un ecosistema molt valorat i atractiu. Hi ha una gran varietat d’animals, alguns d’ells endèmics d’aquestes muntanyes. Entre els mamífers destaca la cabra salvatge, es tracta de l’espècie més fàcil de veure donada la gran quantitat d’espessiments repartits entre tots els hàbitats. També trobareu grans rapinyaires com el voltor, el trencalòs i l’àguila.

Activitats als Ports

El Parc Natural dels Ports és un indret amb infinitats de possibilitats per gaudir de la natura per a tots els gustos i nivells. La tranquil·litat i autenticitat que encara resten en aquesta contrada proporcionen una experiència molt propera a la natura.

Per als que tinguin ganes de caminar trobareu 160 km d’itineraris senyalitzats i classificats segons durada i dificultat.

Una de les activitats amb més acollida és la Via Verda que comunica les comarques de La Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. És l’antic recorregut d’un tren i per això té molt poc desnivell, és ampla i molt fàcil de recórrer, es pot fer tant a peu com en bicicleta, essent aquesta la modalitat amb més èxit. Té una llargada total de 49 km i un desnivell de 400 m, el que és molt poc per tanta distància. Iniciant a Arnes i direcció Tortosa la fareu de baixada.

Hi ha infinitat de zones interessants al parc que no us podeu perdre. No deixeu de pujar al Caro, visitar la cova de les Avellanes, La Franqueta, La Font Nova o el Molí i la Refoia a Prat del Compte.

Últimas noticias

Decoració nòrdica, l’estil més càlid

Decoració nòrdica, l’estil més càlid

Decoració nòrdica, l’estil més càlidLes claus de l’estil nòrdicNascut al nord d’Europa, com el seu nom indica, aquest estil és molt més que una simple guia de decoració, exemplifica un estil de vida modern responsable i natural. Ja fa uns quants anys que l’estil...

Art prehistòric al Montsià

Art prehistòric al Montsià

Art prehistòric al MontsiàPintures rupestres l’Abric de l’ErmitaAl voltant de La Sénia i dels pobles propers trobareu gran quantitat d’activitats tant lúdiques com culturals. En aquest article volem posar l’accent amb una de les joies de l’arqueologia catalana. Es...

Fiesta mayor de la Sénia

Fiesta mayor de la Sénia

Fiesta mayor de la SéniaBienvenidos a las fiestas patronales de La SéniaComo es tradición, en todas las localidades hay unos días al año que se hacen más especiales porque se celebran las festividades propias de cada lugar. La Sénia no es menos y organiza todo un...