Art prehistòric al Montsià

Pintures rupestres l’Abric de l’Ermita

Al voltant de La Sénia i dels pobles propers trobareu gran quantitat d’activitats tant lúdiques com culturals. En aquest article volem posar l’accent amb una de les joies de l’arqueologia catalana. Es tracta d’un recull d’expressions artístiques paleolítiques, de les més importants del llevant peninsular, les pintures rupestres de l’Abric de l’Ermita, a Ulldecona. 

L’Abric de l’Ermita consisteix en un conjunt d’abrics rocosos on trobareu representacions de pintura rupestre de més de 8.000 anys d’antiguitat. Aquest jaciment arqueològic està protegit sota el recull de patrimoni de la humanitat dins del conjunt de l’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica. Aquesta troballa arqueològica és una de les més rellevants pel que fa a la disciplina artística.

Art rupestre a prop de La Sénia

L’Abric de l’Ermita és un jaciment arqueològic ubicat al terme municipal d’Ulldecona, a la serra de Godall. La ubicació és molt a prop de l’ermita de la Pietat on justament s’hi ha establert un Centre d’Interpretació, obert l’any 2005 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Les pintures formen un grup espectacular de representacions pictòriques pertanyents al final del paleolític superior, previ a la revolució neolítica que portà l’agricultura i la ramaderia a les nostres costes. 

Tot i que les pintures hauran estat conegudes durant molts anys per pobladors de la regió no fou fins al 1975 que un jove espeleòleg del Centre Recreatiu d’Ulldecona fera la primera identificació al que ara anomenem abric V. De llavors ençà s’han anat trobant la resta de conjunts, documentant i catalogant fins a l’actualitat

¿Per què visitar-les?

El conjunt pictòric de l’Abric de l’Ermita és un dels jaciments artístics paleolítics més rellevants de l’arc mediterrani. Distribuïts entre tots els abrics hi trobareu 386 figures, la majoria d’aquestes són humans, 111 i 82 són animals, cérvols, bòvids, caprins, cànids…  la resta són complements de les composicions o figures que no podem arribar a concretar.

Les representacions d’aquests abrics són l’imaginari d’escenes de caça, rituals, creences o herois mitològics de l’època. És difícil descriure amb tota la certesa el seu simbolisme, però s’hi llegeix el misticisme. En qualsevol cas, com tot l’art, servien per transmetre un missatge relacionat amb la forma de vida i avui en dia ens parlen de la relació de l’home amb la natura fa milers d’anys.

Els abrics són cavitats a la roca de la muntanya, baumes on es poden refugiar animals o persones. Aquestes coves són d’escassa fondària, més allargades que profundes i amb poca alçada. Les parets estan formades per roques irregulars amb més o menys nivell de degradació respecte al moment de la realització de les pintures. Són ubicades a la paret de la serra, a certa alçada, formant un refugi natural molt segur i amb vistes a tota la vall, on devien caçar els nostres intrèpids avantpassats.

Les pintures estan en un estat de fragilitat destacat, fa mil·lennis que resten a la intempèrie impreses sobre les roques dels abrics de la regió. El conjunt està format per 13 abrics on podem trobar pintures amb diferents representacions humanes i d’animals. En molts casos hi veiem escenes de caça, poden ser aquests rituals o narratives.

Conjunts pictòrics més destacats

A l’abric I hi trobem una petita part d’un fris que podria haver ocupat tota la cavitat. Hi ha documentada una escena de caça amb 170 figures, aquestes són humanes, arcs i fletxes i un seguit d’animals com cérvols, caprins o bòvids entre altres. 

A l’abric V hi trobem una col·lecció de 66 figures formant diferents escenes on destaca el grup de cavalls i les escenes, possiblement vinculades, de figures d’arquers. En aquest cas la majoria de les figures són a la part més externa de l’abric, ja que la part interna està molt degradada. A aquesta paret interior hi ha restes que indiquen que tota l’estança podria haver estat decorada.

Als abrics VII i VIII hi trobem figures humanes amb adornats amb plomes al cap i algunes amb les cames engalanades amb penjolls. Són arquers i porten les eines corresponents per identificar-los. Al VIII hi ha 38 d’aquestes representacions. Als dos abrics es completa l’escena amb animals, quadrúpedes habitualment.
Més informació: El Centre d’interpretació

Últimas noticias

Decoració nòrdica, l’estil més càlid

Decoració nòrdica, l’estil més càlid

Decoració nòrdica, l’estil més càlidLes claus de l’estil nòrdicNascut al nord d’Europa, com el seu nom indica, aquest estil és molt més que una simple guia de decoració, exemplifica un estil de vida modern responsable i natural. Ja fa uns quants anys que l’estil...

Fiesta mayor de la Sénia

Fiesta mayor de la Sénia

Fiesta mayor de la SéniaBienvenidos a las fiestas patronales de La SéniaComo es tradición, en todas las localidades hay unos días al año que se hacen más especiales porque se celebran las festividades propias de cada lugar. La Sénia no es menos y organiza todo un...

Lugares para refrescarse cerca de la Sénia

Lugares para refrescarse cerca de la Sénia

Lugares para refrescarse cerca de la SéniaCuando llega el verano y las odiosas olas de calor apetece como nunca un baño fresquito. Encontrar lugares donde refrescase cerca de La Sénia no es difícil, hay muchas opciones y realmente ninguna está demasiado lejos. Podrás...