El riu Sénia flueix a entre Catalunya i el País Valencià, més que una separació la seva conca fa d’element aglutinador de terreres i pobles als dos costats de la línia. El seu recorregut és curt, tot just té una longitud aproximada de 49 quilòmetres, però té temps de crear ecosistemes molt diversos, des de muntanya fins a la plana. De caràcter marcadament mediterrani, té un cabal molt variable en funció dels capricis del clima. Aquest delicat ecosistema fluvial és un refugi de biodiversitat i alhora un element natural de gran rellevància històrica i cultural.
Dels Ports a la mar: el riu Sénia
El naixement del riu Sénia es troba a les muntanyes dels Ports de Beseit, en el terme municipal de la Pobla de Benifassà, al Baix Maestrat. A la part alta del riu abasteix l’embassament d’Ulldecona, encara dins del terme municipal de La Pobla de Benifassà. Des d’allà, el riu serpentegen a través d’un terreny muntanyós i accidentat, lliscant per valls i barrancs abans d’endinsar-se a la Plana de Vinaròs fins a arribar a la desembocadura de Sol de Mar. La part baixa del riu té molt poques aportacions naturals i el seu cabal pot arribar a desaparèixer en els mesos més secs de l’any. La seva conca hidrogràfica abasta 197,7 km² entre la comarca valenciana del Baix Maestrat i la catalana del Montsià.
El bosc de ribera, ecosistema viu
La importància del riu Sénia és innegable. El seu curs d’aigua ha estat una font essencial de vida i manteniment per a les comunitats locals al llarg de la història. El riu ha proporcionat aigua per a la irrigació de cultius, s’ha utilitzat com a via de transport i ha alimentat molins i altres infraestructures hidràuliques que han estat vitals per al desenvolupament de la regió.
Pel que fa a la fauna autòctona, el riu Sénia acull una rica diversitat d’espècies. Les seves aigües són la llar de peixos com l’anguila, el barb, la carpa i el silur, entre altres. A més, diverses aus aquàtiques troben refugi a les ribes del riu, com el martinet o l’agró reial. L’ecosistema del bosc de ribera també és la llar d’amfibis com granotes i petits mamífers com les fures.
Des d’un punt de vista històric, el riu Sénia ha tingut un paper rellevant al llarg dels segles. Durant l’edat mitjana, es van construir molins d’aigua al llarg del seu curs per aprofitar la força del seu corrent. Aquests molins, coneguts com a “molins de ribera”, van ser fonamentals per a moldre cereals, extreure oli d’oliva i desenvolupar altres activitats relacionades amb la producció agrícola. Alguns d’aquests molins encara es conserven avui en dia i representen un important patrimoni històric i cultural de la zona.
Centre d’interpretació del Riu Sénia – Molí la Vella
La millor manera de conèixer el riu en tots els seus aspectes és visitar el Centre d’Interpretació del Riu Sénia – Molí la Vella. Es tracta d’un edifici històric del qual es tenen referències des del segle XIV. Va ser un molí de farina, tot i que amb els anys va tenir moltes altres funcions, com a fàbrica de paper i molt més tard, fàbrica de gel, tot i que va deixar de funcionar en els anys 70 amb la generalització dels frigorífics.
Actualment, l’edifici està restaurat i acull el Centre d’Interpretació del riu Sénia, on es mostra tant la riquesa de l’entorn natural i el bosc de ribera com l’empremta de l’home en aquest paisatge fortament humanitzat. El centre ofereix visites guiades.
Embassament d’Ulldecona
Aquest embassament va ser construït amb la finalitat de regular el cabal del riu i emmagatzemar aigua per a l’abastiment i reg de les àrees circumdants. L’embassament d’Ulldecona no només compleix una funció hidrològica, sinó que també ofereix un entorn natural atractiu i proporciona oportunitats recreatives, com la pràctica d’esports aquàtics i l’observació d’aus.
El riu Sénia representa un veritable tresor natural i cultural que nodreix d’un caràcter propi als habitants de la seva conca. La seva bellesa paisatgística, la seva biodiversitat fan d’aquest riu un lloc digne d’admiració i protecció. Explorar les seves ribes, descobrir els encants dels pobles que l’envolten i aprendre sobre la seva història i fauna autòctona suposa una oportunitat única de conèixer aquest ecosistema tan característic del Mediterrani.
Tant d’hivern com d’estiu la visita al riu, al centre d’interpretació, als molins, a l’embassament, al bosc de ribera o a la desembocadura són plans mereixen uns dies de visita. Tant l’entorn com l’oferta cultural i gastronòmica faran de la vostra visita uns dies inoblidables.
Últimas noticias
La Casa Froilan: un monument emblemàtic del patrimoni històric de la Sénia
La Sénia, situada al cor del Montsià, és una vila rica en història i patrimoni, on cada carrer i molts edificis tenen una història per contar. Un dels exemples més destacats d'aquest llegat és la Casa Froilan, una construcció que no només captura l'essència de...
Vine a gaudir de les rutes de trail running a la Sénia
El poble de la Sénia, està situat en un entorn natural privilegiat. Aquí, podreu gaudir com en lloc d’una combinació perfecta de muntanyes i senders que el converteixen en un destí ideal per als entusiastes del trail running. En aquest article, explorarem algunes de...
El festival de música que uneix territoris i cultures
Les Terres de l'Ebre, situades al sud de Catalunya, han estat històricament un territori ric en diversitat cultural i musical. La seva ubicació estratègica com a cruïlla de camins ha contribuït a la fusió i intercanvi de diferents estils i influències musicals al...