La Forada, el mirador del delta

Busques una ruta fàcil i divertida per fer una excursió d’un dia per les terres de l’Ebre? La Foradada és la sortida reina d’entre totes les que pots fer a la comarca del Montsià. Accessible des de diferents llocs, avui et parlem de la ruta més popular, la que comença a La Ràpita. 

Aquesta serra té un suquet que no te l’acabes. Entre Alcanar i la Ràpita, el Montsià és un massís calcari d’uns 700 m d’altitud, literalment a la vora del mar. Una muntanya amb història, misteri i molta diversió. Excursionistes, runners, amants de la natura, famílies i yoguis, allà dalt t’hi trobaràs amb tota mena de gent, doncs és l’activitat estrella de la contrada.

La Foradada del Montsià

La vista del delta de l’Ebre que us espera des de la Foradada us deixarà bocabadats. És un d’aquells racons que no et deixen indiferent, amor a primera vista. La posició privilegiada, la natura, l’aire de la Mediterrània i la bellesa s’ajunten en una excursió relativament fàcil i avui en dia molt concorreguda. Això sí, us recomanem estar una mica atents a la meteorologia, hi ha dies que es forma boira als cims del Montsià i es perd tot l’encanteri del mirador.

La Foradada és un arc rocós enorme al cim més septentrional de la serra. El Montsià és en si la formació muntanyosa més al sud de Catalunya. La pedra calcària d’aquesta zona fa que sigui una roca irregular, amb imperfeccions, marcada per la salinitat que puja des del mar. Des d’aquest gran arc pots veure el delta de l’Ebre, com si es tractés d’un gran marc de fotografies. No pots deixar de fer la foto estrella per les xarxes socials!

La muntanya sagrada

La serra del Montsià ha estat des de sempre un lloc màgic per a la gent de la regió. Una muntanya sagrada on s’adoraven als déus. Efectivament, això no només succeí a llocs exòtics, al Montsià no hi ha assentaments humans antics, la muntanya es respectava. Al voltant hi trobem poblats ibers, assentaments romans o castells medievals, però l’ésser humà sempre ha respectat aquest indret. No ha estat fins èpoques més modernes que la pressió demogràfica de l’entorn i l’oblit del coneixement ancestral ha fet que l’home construís masos i s’establís en aquest lloc sagrat.

L’excursió per aquesta muntanya et carrega les piles, en cos i ànima. No serem nosaltres qui afirmarem res sobre el que se sent allà dalt, però si has pujat voldràs repetir, no sabem per què. Potser els nostres avantpassats ibers sí que van saber quins misteris s’amagaven entre aquells cims boirosos.

Excursió a la Foradada

El camí més directe, fàcil i transitat és el que puja des de la vila de La Ràpita, a tocar del mar. Atenció si vols pujar a l’estiu perquè aquests últims anys ha estat molt massificat i has d’aparcar cada cop més lluny, tot depèn del dia que escullis per pujar.

Des del poble has de buscar el camí de Mata-redona, on trobaràs un gran aparcament i fins i tot un espai per fer pícnic. Recorda que no pots fer foc al bosc, però si és un gran lloc per menjar. Emportat sempre les deixalles amb tu.

Des del pàrquing és molt fàcil, al principi és una pista gran semi asfaltada que arriba fins a una esplanada, són uns dos quilòmetres fins a l’anomenat Cocó d’en Jordi. Abans s’aparcava aquí, però l’ajuntament s’ha vist obligat a regular-ho donada la massificació.

A partir d’aquí el camí és més estret, irregular i vertical però fàcil de progressar. Està senyalitzat i és molt difícil perdre’s. El que no és apte per a cotxets de nen, sempre els podeu carregar amb una motxilla. Trobareu altres rutes per la zona també senyalitzades. De camí passareu pel mas Mata-redona.

La part final potser és la més costeruda, però és un petit esforç perquè les vistes paguen la pena. A dalt de tot gaudeix de les vistes i si vols, encara pots acabar de pujar al cim, a sobre de l’arc.

Per tornar desfés el mateix camí. La tornada és més agraïda perquè és tot baixada, el camí ja el coneixes i es fa molt amè. En total necessitaràs unes 4 hores per fer l’activitat més el temps que vulguis estar aturat, menjant o prenent fotografies.

Últimas noticias

IX Festa del Moble 2022

IX Festa del Moble 2022

IX Festadel Moble 2022Festa del Moble i Fira de l’Artesania de la Fusta i Moble de La SéniaEl cap de setmana del 22 i 23 d’octubre a La Sénia ens posem de llarg per celebrar la nostra tradició i ofici, l’art de crear mobles. A La Sénia els mobles són part de la nostra...

Decoració nòrdica, l’estil més càlid

Decoració nòrdica, l’estil més càlid

Decoració nòrdica, l’estil més càlidLes claus de l’estil nòrdicNascut al nord d’Europa, com el seu nom indica, aquest estil és molt més que una simple guia de decoració, exemplifica un estil de vida modern responsable i natural. Ja fa uns quants anys que l’estil...

Art prehistòric al Montsià

Art prehistòric al Montsià

Art prehistòric al MontsiàPintures rupestres l’Abric de l’ErmitaAl voltant de La Sénia i dels pobles propers trobareu gran quantitat d’activitats tant lúdiques com culturals. En aquest article volem posar l’accent amb una de les joies de l’arqueologia catalana. Es...