Les oliveres mil·lenàries del Montsià

¿Encara no coneixes les oliveres mil·lenàries? Gran part del terme municipal de la Sénia i en general, de la plana circumdant, està format per un immens mar d’oliveres. L’olivera és, juntament amb la vinya i el cereal, un dels cultius més antics i representatius de l’Europa mediterrània, i és el cultiu per excel·lència a la Sénia. Es tracta d’un tipus d’arbre que s’adapta perfectament a les condicions climàtiques locals que es caracteritzen per llargues sequeres estivals i la baixa precipitació anual.

A més, gràcies a diversos factors històrics i geogràfics, el territori al voltant del riu Sénia, on la Sénia se situa a la riba nord, compta amb més de 2.000 km² amb la particularitat d’acollir la concentració més gran d’oliveres mil·lenàries del món. Aquests arbres es troben, en la majoria de casos, a finques privades on continuen en producció. Per ser considerats arbres mil·lenaris les oliveres han de tenir un perímetre mínim de 3,5 metres de tronc a una altura d’1,3 m del terra. Actualment, s’estima que hi ha uns 5.000 exemplars catalogats.

Un patrimoni històric al voltant del riu Sénia

Les oliveres i, en particular, les mil·lenàries d’aquesta zona de la comarca del Montsià, es troben entre les més antigues i grans de Catalunya. Van ser la base de l’economia i del creixement contemporani dels pobles de l’interior de la comarca, i han configurat una manera de viure. Encara avui, la seva producció se centra principalment en les cooperatives agrícoles.

En aquest agrosistema, les oliveres, els marges de pedra seca i les cases de camp, juntament amb els espais de vegetació que han quedat enmig, conformen un paisatge humanitzat on els animals no han tingut dificultats per adaptar-se a les condicions creades per l’ésser humà, la qual cosa demostra la sostenibilitat d’aquesta convivència mil·lenària i la bona salut del medi rural. Un bon exemple són les aus que aprofiten l’oliverar com a rebost de fruits a l’hivern (tords, estornells, rossinyols, verdums…) o d’insectes durant l’època de nidificació (aligots, mosquiters, merles, puputs…).

Les oliveres mil·lenàries pertanyen a la varietat Farga. Les oliveres fargues són molt robustes i resistents, presenten una gran capacitat de rebrot i molt de vigor. Les seves produccions són molt irregulars, molt afectades per la contra anyada, és a dir, tenen anys d’abundant collita alternats amb altres de molt poca producció. El seu conreu està molt localitzat a causa de la seva irregularitat. Trobem oliveres fargues a les dues ribes del riu Sénia. Al nord de Castelló, és on n’hi ha més, a la comarca del Baix Maestrat. També estan presents al Montsià i s’estenen a les comarques veïnes fins a la província de Lleida.

Les oliveres fargues centenàries i fins i tot mil·lenàries que han arribat fins als nostres dies mostren una gran monumentalitat. Són enormes arbres d’una bellesa solemne. A la zona són molt apreciades i tractades amb cura, no només pel patrimoni que representen, sinó perquè continuen sent arbres productius i una part important de l’economia local.

Visita les oliveres fargues

Ara que ja coneixes la fascinant història i bellesa de les oliveres mil·lenàries d’aquesta zona, no pots deixar de visitar aquest territori únic. Si desitges conèixer de prop els arbres més monumentals, trobaràs recorreguts marcats a diversos dels pobles de la zona i en alguns casos tindràs l’oportunitat de participar en visites guiades. Com per exemple l’itinerari “Mar d’Oliveres i Pedra Seca” a la Sénia, on podràs admirar tres oliveres mil·lenàries de la finca de la família Abella, situada al km 1 de la carretera de Mas de Barberans. Hi destaca especialment l’anomenada “olivera del Catxo”, que té un forat sota del qual hi caben més d’una persona.

Aquest itinerari està senyalitzat per facilitar-ne la visita i et porta a descobrir alguns dels arbres més majestuosos de la Sénia. També en trobaràs a altres pobles, com Ulldecona, Alcanar, Canet lo Roig o La Jana. L’objectiu és donar a conèixer i fer accessible aquestes oliveres, autèntics monuments vius, testimonis del pas de la història i exemples de biodiversitat.

No deixis passar l’oportunitat de meravellar-te davant d’aquests impressionants guardians del passat, i descobreix com aquests arbres continuen formant part de la vida i l’economia d’aquesta regió. Anima’t a visitar el territori de les oliveres mil·lenàries i viure una experiència inoblidable enmig de la natura.

Últimas noticias

Vine a gaudir de les rutes de trail running a la Sénia

Vine a gaudir de les rutes de trail running a la Sénia

El poble de la Sénia, està situat en un entorn natural privilegiat. Aquí, podreu gaudir com en lloc d’una combinació perfecta de muntanyes i senders que el converteixen en un destí ideal per als entusiastes del trail running. En aquest article, explorarem algunes de...

El festival de música que uneix territoris i cultures

El festival de música que uneix territoris i cultures

Les Terres de l'Ebre, situades al sud de Catalunya, han estat històricament un territori ric en diversitat cultural i musical. La seva ubicació estratègica com a cruïlla de camins ha contribuït a la fusió i intercanvi de diferents estils i influències musicals al...